Met de auto op vakantie

Londen, Parijs, Berlijn of Brussel zijn steden waar we langer dan een dag nodig hebben om ze te ontdekken. Veel mensen kiezen dan ook voor een bezoek voor een weekend of zelfs een hele week. De steden in Europa zijn goed per auto te bereiken. Toch ben je wel even onderweg voor je er bent. Daarom is het belangrijk om je auto grondig te checken voor je vertrekt. Is de olie goed bijgevuld, doen alle lampen het en zijn de banden op de juiste spanning? Daarnaast is het ook belangrijk goed te controleren of je de juiste banden onder je auto hebt.

Zomerbanden of winterbanden?

Heb jij winterbanden of zomerbanden onder je auto gemonteerd? Er zijn steeds meer landen die het gebruik van winterbanden in de winter verplicht stellen. Deze banden hebben diepere groeven en hebben daardoor betere grip in de sneeuw. Zodra de temperatuur boven de 7 graden Celsius komt, vervang je de winterbanden door zomerbanden. Winterbanden rollen namelijk minder gemakkelijk, waardoor je meer brandstof verbruikt. Bovendien kan je winterbanden waar je in de zomer op hebt gereden niet meer in de winter gebruiken. En dat is natuurlijk zonde.

De spanning daalt

De bandenspanning heeft een grote invloed op je brandstofverbruik. Daarom is het raadzaam om deze regelmatig te controleren, bijvoorbeeld na een tankbeurt. Voordat je de bandenspanning wilt controleren is het belangrijk dat je auto al een tijdje stilstaat. Wanneer de banden nog warm zijn is de gemeten bandenspanning niet betrouwbaar. Heb je een grote lading in je auto, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat, dan is het slim om een heel klein beetje meer lucht in je banden te doen dan in je autoboekje staat. Zo vermijd je een te hoog brandstofgebruik van je auto.